söndag 1 juni 2008

Bakslag och tips på magmat



Vikt:
84,3
Minskning: + 0,7
Totalt: 0,7

Eftersom dagens resultat är lite nedslående tänkte jag bjuda på lite tips för att muntra upp mig själv. (Vilket dessutom efterfrågas i svaret på undersökningen). Jag kan ärligt säga att jag vill vara lite mindre hård mot mig själv på helgerna, och jag har ätit mer än jag borde för att gå ner både lördag och idag söndag och jag ska försöka att acceptera att resultatet är en logisk följd av min mysstrategi utan att älta det så mycket. Men det är svårt att få kraft och självförtroende att fortsätta när vågen trilskas i kapp med viljan. Men så är det väl.

Jag gillar siten Motionsguiden och här kommer ett spännande förslag på mat som hjälper till för en plattare mage (mitt största enskilda figurmål) . Tipsen kommer från "Bästa maten för en plattare mage" av Filip Lam (fil.kand. idrottsvetenskap) och han ger också två referenser det kan vara värt att kolla upp (Smith och Meyer).
"Många människor önskar sig ha en plattare mage. I vissa fall kan det vara av fördel för hälsan att gå ner ett par kilo medan i andra fall är det kosmetiska faktorer som motiverar till plattare mage. Nu när badsäsongen snart är igång sitter det nog en hel del människor hemma och funderar på hur de ska få en snyggare figur till sommaren."

Hur gör man?

En sak som man inte kan komma ifrån är fysisk aktivitet. För att få en effektivare fettförbränning måste du givetvis öka din energiförbrukning. Träning är relativt enkelt sätt att komma igång med det. Men det finns mat som kan hjälpa till att forma en plattare mage. Julie Meyes som arbetar som dietist för Fitness Magazine har satt ihop en lista på olika livsmedel som kan bidra till en slimmare figur.


Här är en lista på 10 olika livsmedel som kan hjälpa dig att få en plattare mage:


Mandel - De innehåller protein, fiber, magnesium och vitamin E. Mandel har även kraftfulla antioxidanter som skyddar mot sjukdom. Magnesium hjälper kroppen att reglera blodsockret vilket minskar hungerkänslan oftare. Det är ju ofta hungerkänslan som gör att vi äter för mycket.

Rekommendation: Meyers rekommenderar cirka 23 mandlar per dag vilket motsvarar ungefär 160 kilokalorier.


Ägg - Den bästa proteinkällan av dem alla. Ägg ger dig essentiella aminosyror som vår kropp behöver till bland annat muskelfibrerna. Förutom protein så innehåller ägg även en hel del andra nyttiga ämnen. Dessutom verkar ägg minska suget efter socker. Forskare på Pennington Biomedical Research Center har funnit att människor som äter ägg till frukost känner sig mindre hungriga genom dagen än de som inte äter ägg.

Rekommendation: Meyers rekommendation är ett ägg om dan. Människor med höga halter av kolesterol bör ta kontakt med en läkare först. Ett ägg innehåller ungefär 213 milligram kolesterol.


Soja - Innehåller antioxidanter, protein och fibrer. Meyers rekommenderar rostade sojabönor som snacks och att man mixar i lite tofu i smoothin.


Äpplen - Fungerar utmärkt som ett mellanmål. Äpple innehåller cirka 85 procent vatten vilket hjälper dig att känna dig mätt längre. Äpplen har även visat innehålla cancermotverkande och kolesterolsänkande ämnen.

Rekommendation: Ett eller två äpplen om dagen rekommenderar Meyers.


Bär - Är fulla av fibrer. Hälsoexperter rekommenderar mellan 25 och 35 gram fibrer om dagen. Bär innehåller även antioxidanter vilket har en skyddande effekt på kroppen och stimulerar blodflödet. Antioxidanter kan ge dig bättre träningsresultat eftersom musklerna kan kontraheras (dra ihop sig) snabbare tack vare bättre blodflöde.

Rekommendation: Cirka 30 kilokalorier bär om dagen är bra. Förutom hallon, blåbär och jordgubbar, prova gärna om du kan hitta det, krusbär, vinbär och boysenbär. (Tips på smoothie.)


Grönt - Spenat, broccoli, sallad mm. De flesta sallader är även rika på kalcium.

Rekommendation: 3 gånger om dagen. Ha en påse med färdigtvättad sallad i kylskåpet så går det snabbare vid matlagning.


Yoghurt - Enligt International Journal of Obesity kan folk som får sitt kalciumintag från yoghurt minska mer vikt runt midjesektionen. De probiotiska bakterierna i yoghurt håller magen friskare. Mindre förstoppningar, gaser och bloating får magen att se lite slimmare ut.

Rekommendation: 1 till 3 cups (1 cup = 240 ml) om dagen. Gärna med låg fettprocent eller fettfri yoghurt med aktiva bakteriekulturer. Lägg gärna till lite färsk frukt för smaken skull eller för fibrerna.


Grönsakssoppa - Forskare på Pennsylvania State University i USA fann att personer som äter buljongsoppor två gånger om dagen gick ned mer i vikt än människor som åt samma mängd kalorier från snacks.

Rekommendation: En cup om dagen.


Lax - Fet fisk som exempelvis lax, tonfisk eller makrill är en utmärkt omega-3 källa. Fisk innehåller hälsosamt omega-3 fett som kan förbättra kroppens metabolism.

Rekommendation: 50-100 gram fisk per vecka. Fisk är även en utmärkt proteinkälla.


Quinoa - Är ett sorts frö som flitigt har använts av det gamla Inkafolket. Quinoa är smakar likt en blandning mellan couscous och brunt ris. En halv cup quinoa (1 cup = 240 ml) innehåller 5 gram fibrer och 11 gram protein.

Rekommendation: Meyers rekommenderar gärna en halv cup per dag."

Så nu är det dags att komma igång lite mer med att träna och äta bra. Växla upp ett steg. Ska göra lite situps för en bättre magkänsla. Nästa veckas fokus blir alltså - magen!


(Läs mer om magövningar, inspiration, träningstips och ABC om frukter och bär.)


Molokna hälsningar, Sofia


Sofia - choklad: 0-200g


Andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej roligt att läsa din blogg ! Jag har själv gått ner 12 kg (väger idag 67kg). Mitt absolut bästa råd är att köpa en stegräknare ! Den räknar allt du göt under dagen, den peppar tilla tt röra på dig hela tiden. Springa med soporna, vattna blommorna. Man får massor gjort. Jag har mål att få över 12000 steg/dag. Och gällande fusk, en ätar dag iveckan. Inte mer ! Jag bloggar också om träning, vikt, kost och mitt ptivata liv. Finns bland annat recept , tips mm på min blogg. Planerar just en Går ner i vikt/Må bra lista som kommer att bli klar idagarna. Kika gärna in å lämna en kommentar ! kram mascaran.blogg.se

/Nathalie

Sofia sa...

Tack! Och ett stort grattis till viktnedgången! Jag vill naturligtvis veta exakt alla dina knep eftersom jag efter helgen känner mig rätt modfälld. Men en stegräknare vore kanske inte så dumt. Tänkte börja lågintensivt med promenader varje dag för att öka lite mer när jag fått lite bättre kondition (och mindre kilon att släpa på).

Kram, Sofia

Johanna Söderlund sa...

Ägg är inte farligt. Så det kan du äta åtminstone fem om dagen, antagligen mer.

Sofia sa...

Hej Johanna!

Fem ägg om dagen låter ju underbart! Jag försöker hålla mig till ett eller två varje dag, men kanske kan utöka min maxgräns till tre om dagen ändå. För det är ju så gott och mättande och perfekt som mellanmål! Tack för tipset!

Anonym sa...

Lycka till med viktnedgången! Håller också på att gå ner. Är 170 cm och väger just nu 76 kg (har gått ner 5 kg). Mitt tips är att ta det sakta och lugnt. Tänk att det få ta den tid det tar.

Jag har nog testat dom flesta "dieterna" men insett att det enda som funkar är att äta nyttigt och bra. Äter mig proppmätt vid varje måltid men minskar i vikt hela tiden och det känns skönt. Inga mer svältkurer för min del!

Ett tips är att inte väga sig varje dag. Vikten pendlar upp och ner hela tiden beroende på hur mycket vatten man har i kroppen och hur mycket man har i tarmarna osv. Det är lätt att känna sig misslyckad om man gått upp lite sen dagen innan. Väger man sig lite mer sällan så ser man resultatet bättre. Menade inte att kritisera eller så- jag vägde mig varje dag förut men mådde så dåligt över "nederlagen" att jag slutade med det. Väger mig numera max 3 gånger i veckan och det känns bättre. För äter man rätt så går man ner men det är lättare att se om man inte väger sig så ofta.

Detta blev visst ett långt inlägg *sorry*. Ha det bra! :)

Sofia sa...

Hej My!

Jag älskar långa kommentarer! Och just nu är det min livlina vad gäller viktminskningen för det är för d*a jobbigt! Jag tror du har helt rätt i det där med att väga sig...det är bara det att orken att kämpa inte sträcker sig så långt och då vill jag få belöning (vågresultat) så snabbt som möjligt. Men det är dumt, för det är i praktiken rätt osannolikt att jag stadigt går ner varje dag, eller att jag går ner särskilt mycket.

Jag kan passa på att erkänna att jag ätit två rader schweitsernöt (200g)för att jag inte uthärdade längre..får se hur det blir med det här viktprojektet och bloggen...det är kanske bloggstress också som gör allt extra stort.

fettförbränning sa...

nice blog